Deze blog is geschreven door Linda Bults, eigenaar van de webshop Stokado. Meer over Linda kun je lezen onderaan deze blog.
En heb je na het lezen van deze blog zin om samen jouw koelkast te gaan organizen of wil je dit door mij laten doen? Neem dan even contact met me op.
Daarnaast krijgen mijn klanten via mij een korting als je producten van Stokado wilt bestellen. Neem hiervoor even contact met mij op via mail/app of gewoon door te bellen.
De koelkast
De koelkast is een plek in de keuken waar het al gauw een rommeltje wordt. Er staan vaak veel verschillende etenswaren in (zeker als je een groot gezin hebt), kleine en grote spullen en iedereen in huis zet er meerdere keren per dag iets in of haalt er iets uit. Kortom, chaos i.p.v. overzicht. En juist in een koelkast is het belangrijk om overzicht te bewaren. Het gaat immers om etenswaren met vaak een korte houdbaarheid. Want zeg nou zelf, het is toch zonde als je eten weg moet gooien omdat je vergeten was dat je het nog had. Tijd dus om kritisch naar je koelkast te kijken én over te gaan tot actie. We gaan je koelkast organizen met koelkast organizers.
Hoe begin je
Of je nu je voorraadkast, kledingkast of je koelkast gaat organizen, je begint altijd met leeghalen. Moet de koelkast helemaal leeg? Ja, echt alles moet eruit. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt om alle spullen neer te zetten. Vlees en vis kun je even in een koeltas bewaren of, als het koud genoeg is, buiten in een kratje. Bij het leeghalen ga je gelijk beginnen met sorteren: wat kan weg, wat gaat er straks terug en in welke categorie valt het. In onderstaand plaatje kun je zien wat je idealiter waar in de koelkast bewaard.
Schoonmaken van de koelkast
Is de koelkast helemaal leeg dan gaan we de koelkast schoonmaken. Haal de stekker uit het stopcontact zodat je de koelkast tijdens het schoonmaken niet beschadigt. Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast heet water met een klein beetje sop (afwasmiddel of milde allesreiniger is prima). Maak ook de deur, rekken, laden en het deurrubber goed schoon. En vergeet niet om de waterafvoer te controleren. Zit die verstopt gebruik dan een wattenstaafje om het schoon te maken. Maak daarna alles droog met een schone theedoek. Het is het beste voor de levensduur van je koelkast om deze elke seizoen een keer helemaal schoon te maken, dus vier keer per jaar. Maar ik moet bekennen dat ik daar ook niet altijd aan toe kom. Na het schoonmaken zet je de koelkast aan en kun je beginnen met organizen.
Organizers gebruiken in je koelkast
Waarom je koelkast organizen met koelkast organizers? Het gebeurt ons allemaal wel eens dat je thuis komt met een nieuwe fles saus om er vervolgens achter te komen dat je toch nog een halfvolle fles achterin je koelkast hebt staan. Zonde van je geld en daarom is het belangrijk om overzicht te houden in je koelkast. Dat doe je door etenswaren een vaste plek te geven. Organizers kunnen daarbij helpen.
Ik bewaar bijvoorbeeld (zacht) fruit bovenin de koelkast in een grote, handige koelkast organizer met verdeelvakken. Flessen en potjes zet ik op een draaiplateau (ook wel Lazy Susan genoemd) zodat ik eenvoudig kan zien wat ik allemaal in huis heb én er makkelijk bij kan. Blikjes leg ik in een handige koelkast organizer voor blikjes. Deze heeft een deksel zodat ik bovenop ook nog spullen neer kan zetten. Ik gebruik ook graag een koelkast organizer voor grotere flessen met saus (zoals ketchup en curry). Heb ik de sauzen nodig dan pak ik de organizer zo uit de koelkast en zet het op tafel. Wij zijn gek op kaas dus we hebben altijd een paar soorten kaas en kaasjes in huis. Deze bewaar ik bij elkaar in een grote koelkast opbergbox. Vleeswaren bewaar ik in een speciale vleeswarendoos. Deze doos is groot genoeg voor drie soorten waardoor ik ruimte bespaar in mijn koelkast. Ik heb ook verschillende maten vershoud- en diepvriesdozen op voorraad, handig voor bijvoorbeeld fruit, salades of kliekjes.
Handige koelkast organizers
Wat moet waar in de koelkast
Op het bovenste plaatje zie je welke producten je waar in de koelkast zou moeten bewaren. De deur is de warmste plek van de koelkast, dé plek voor margarine en eieren. Maar ook voor jam, sauzen en vruchtensappen. Bovenin de koelkast is het met 6 à 7 graden ook niet heel koud, ideaal voor bijvoorbeeld broodsalades, groente en fruit in potten en etenswaren op zuur of olie. Het middelste schap is met 3 à 4 graden perfect voor al je zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt en vla. Kliekjes bewaar je ook het beste op de middelste plank. Op de onderste plank is het met 0 à 2 graden het koudst en daar bewaar je vlees, vleeswaren en vis. In de groentelade is het 4 à 6 graden, dé plek dus voor je groenten.
Welke groenten bewaar je wel en niet in de koelkast
Maar welke groenten bewaar je nou wel en welke niet in de koelkast? Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, boerenkool en spruiten bewaar je in de koelkast. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kun je ook buiten de koelkast bewaren. Bladgroenten bewaar je in de koelkast. Denk aan sla, prei, spinazie, andijvie, bleekselderij, witlof maar ook bosui en paksoi. Voorgesneden groente bewaar je altijd in de koelkast.
Vruchtgroenten bewaar je niet in de koelkast. Denk aan komkommer, tomaat, paprika, aubergine, courgette en avocado. Deze groenten kunnen niet goed tegen kou. Wintergroenten zoals uien, knoflook, wortelen, pastinaak, pompoen en bieten bewaar je op een koele, droge en donkere plek maar niet in de koelkast.
Wist je dat de groentelade in je koelkast ook speciaal ontworpen is om groenten in te bewaren? Groenten bevatten veel vocht en zijn gevoelig voor uitdroging. In de groentelade is de luchtvochtigheid hoger dan in de rest van de koelkast. Een goede reden dus om je groenten in de groentelade te bewaren.
En hoe zit het met fruit
Veel fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren. Zoals appels en peren, perziken, kiwi en druiven. Maar ook bosvruchten zoals aardbeien, bramen, bosbessen, frambozen, kersen en kruisbessen. Je kunt al deze fruitsoorten ook buiten de koelkast bewaren maar dan zijn ze minder lang houdbaar. Persoonlijk vind ik fruit dat op kamertemperatuur wordt bewaard veel lekkerder. Maar deze soorten kun je nu eenmaal niet lang op de fruitschaal laten liggen.
Was fruit niet voordat je het in de koelkast doet. Doe je dit wel dan beschimmelt het sneller. Bewaar je fruit niet in de groentelade bij andere groenten maar geef het een eigen plek. En bewaar kwetsbaar fruit in een (afgesloten) bak of vershouddoos.
Exotische fruitsoorten houden niet van kou en bewaar je dus niet in de koelkast. Denk aan mango, meloen, banaan, pruim en ananas. Maar ook citrusfruit zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen bewaar je beter buiten de koelkast.
Voorgesneden fruit bewaar je luchtdicht in de koelkast in een speciale opbergbox of vershouddoos.
Onmisbaar in een goed georganiseerde koelkast: vershouddozen
Kliekjes bewaren
Wil je kliekjes bewaren in de koelkast laat ze dan eerst goed afkoelen. Plak een sticker of label op de vershouddoos waar je opschrijft wat erin zit plus de houdbaarheidsdatum. Kliekjes of restjes voor de vriezer bewaar je het beste 1 nacht in de koelkast voor je het in de vriezer doet.
Wie is Linda Bults?
Linda is sinds 6 april 2021 eigenaar van de webshop van Stokado online.
Stokado is een webshop met alles voor opbergen en organizen. Zij verkopen kwalitatief goede opbergmaterialen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast kun je bij hun terecht voor persoonlijk advies over producten of over het juiste opbergmateriaal voor jou probleem.
Linda: "Mensen kunnen bij mij terecht voor persoonlijk advies. Heb je een probleem of loop je ergens tegenaan wat betreft opruimen, opbergen en organizen dan kun je contact met me opnemen. Ik vraag dan om foto’s en afmetingen zodat ik een goed beeld krijg van het probleem en ga in mijn magazijn of online op zoek naar het juiste opbergmateriaal."
Volg haar op instagram voor inspiratie
of op facebook:
Bedankt Linda dat ik deze leuke en leerzame blog van jou mocht plaatsen!
~Opruimcoach Paola~
Comments