top of page

Huis ontspullen? Zo pak je het aan!

Vind je het moeilijk om spullen weg te doen en houd je er ook wel van om af en toe iets nieuws aan te schaffen? Dan zal je huis op den duur uitpuilen en toe zijn aan ontspullen. Je huis ontspullen is het wegdoen van (onnodige) spullen en hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als je denkt! Lees in dit artikel waarom ontspullen erbij hoort. Daarnaast wil ik je ook 5 handige tips meegeven om te consuminderen.


Spullen weggooien hoort erbij


Spullen weggooien of weggeven is dé trend van de laatste jaren. Want ook al houden we van shoppen: als we eerlijk zijn, kopen we vaak allerlei spullen die we niet echt nodig hebben.


Door je huis te ontspullen creëer je:


  1. Meer overzicht in je huis en dus ook in jouw leven. Het hebben van minder spullen betekent bijvoorbeeld dat je spullen, zoals sleutels of belangrijke documenten, makkelijker kunt vinden. Daarnaast is het gemakkelijker om je huis schoon te houden. Spullen hebben namelijk onderhoud nodig om mooi te blijven.

  2. Meer rust en tijd. Veel spullen hebben geeft veel prikkels, wat zorgt voor onrust. Want alle spullen vragen in een bepaalde vorm om aandacht. Door het weggooien van spullen houd je meer rust en tijd over die je kunt besteden aan een activiteit die je energie en een geluksgevoel oplevert.

  3. Besparing van geld. Je huis ontspullen betekent niet dat je geen rijkdom of comfort mag hebben. Het zorgt ervoor dat je op meerdere manieren geld kan besparen. Allereerst zorgt de overzichtelijkheid en een opgeruimd huis ervoor dat je alles makkelijk kunt vinden. Je koopt dus minder snel spullen die je al in bezit hebt. Ten tweede zul je een opgeruimd en overzichtelijk huis niet weer vol willen laten lopen met nieuwe, vaak onnodige spullen. En als je noodzakelijke spullen koopt, koop deze dan duurzamer en van een betere kwaliteit zodat ze langer meegaan.

  4. Kleinere ecologische voetafdruk. Alle spullen/producten die je koopt hebben een bepaalde voetafdruk op deze wereld. De productie heeft energie en materiaal gekost, het is via transport bij je thuis bezorgd en wordt vaak verpakt in bijvoorbeeld plastic.

Consuminderen tips


  1. Je huis ontspullen begint met kleine stappen, zoals je kledingkast. Dit werkt vaak beter dan dat je een hele dag inplant en dat je daar dan eigenlijk geen energie voor hebt. Kleine stappen geven ook grote resultaten en je ziet snel vooruitgang. Blijf tijdens het opruimen op één vaste plek! Met deze consuminderen tips voorkom je dat je straks overal in het huis chaos hebt gecreëerd en de moed verliest.

  2. Vraag jezelf af: word ik hier blij van? Als het antwoord nee is, doe je het voorwerp weg. Zo houd je uiteindelijk alleen maar spullen over waar je echt heel blij mee bent. En vraag vervolgens jezelf af: is iemand hier blijer mee dan ik? Zo ja, geef het dan weg.

  3. Sorteren en categoriseren van je spullen. Zet elke keer dat je gaat opruimen een aantal kratten of dozen in de buurt. Bijvoorbeeld één voor houden, één voor weggeven en één voor twijfelgevallen. Gebruik meteen een vuilniszak voor de spullen die je weggooit. Je sorteert de spullen dus meteen in één van deze categorieën, waardoor je het overzicht blijft behouden tijdens het consuminderen.

  4. Maak een herinneringendoos of neem foto’s. Veel mensen houden vast aan spullen omdat ze bang zijn om herinneringen te verliezen. Ook al ligt het achterin op zolder in een doos en heb je het al jaren niet gezien. Het loslaten van spullen betekent niet automatisch dat je herinneringen loslaat. Je kunt sommige dingen ook vastleggen op foto’s via je telefoon.

  5. Leen en huur in plaats van kopen. Als je eenmaal je huis aan het ontspullen bent, is het ook slim om te consuminderen. Dat is gemakkelijker dan je denkt. Veel spullen gebruik je zo weinig dat je die niet per se hoeft aan te schaffen, bijvoorbeeld een boormachine, kampeerspullen of statafels. Denk aan huren of lenen van je vrienden/buren of andere kennissen.Dat het onderwerp “huis ontspullen” leeft in de samenleving is wel duidelijk. Hopelijk heb je met deze blog de eerste stap kunnen zetten richting een leven met minder spullen. Mocht het je met deze tips om te consuminderen nog niet lukken om zelf aan de slag te gaan, neem dan gerust contact met me op en misschien zien we elkaar gauw!
52 weergaven

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page