Heb je een rommelig huis en weet je niet waar je moet beginnen met opruimen? We hebben met zijn allen een beeld gevormd dat iedereen zou moeten kunnen opruimen. Maar dit is niet zo! Je hoeft je nergens voor te schamen en je kunt zeker niet alles alleen. Hulp vragen aan anderen is niet altijd even gemakkelijk. Zeker als het om je persoonlijke leefomgeving gaat kan het lastig zijn om een vreemde om hulp te vragen bij opruimen en binnen te laten. Een opruimcoach/Professional Organizer helpt je bij het opruimen én opgeruimd houden van je huis. In dit artikel lees je over wat een opruimcoach voor jou kan betekenen om te zorgen voor een schoon en opgeruimd huis.
Hulp bij opruimen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het niet lukt om je huis schoon en opgeruimd te houden. Zo komt het voor dat mensen het niet hebben meegekregen vanuit de opvoeding. Als kind krijg je misschien niet het goede voorbeeld en leer je niet om je omgeving opgeruimd te houden. Niet zo gek dus dat je hier op latere leeftijd moeite mee krijgt. Een andere reden kan zijn dat je het fysiek niet aan kan. Ziekte, een beperking, een blessure of een hele zware baan kunnen er voor zorgen dat je het fysiek niet kan opbrengen om het huishouden bij te houden. Verder kunnen grote veranderingen in je leven zorgen voor een onopgeruimd huis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een nieuwe drukke baan, kinderen, een scheiding of verhuizing.
Zoals je hierboven kunt lezen zijn er een aantal redenen waarom het niet lukt om het huis netjes te houden. Al deze redenen hebben één ding gemeen: het wordt veroorzaakt door externe factoren. Niets om je voor te schamen dus! Samen met een opruimcoach ga je leren om het opruimen op een goede, efficiënte én gestructureerde manier uit te voeren. Waardoor jij je weer fijn voelt in je eigen leefomgeving.
Hoarders; is het taboe gegrond?
Een andere reden waarom iemand misschien zijn huis niet schoon en/of opgeruimd krijgt kan zijn omdat diegene het moeilijk vindt om spullen weg te gooien. Een hoarder is iemand die een extreme behoefte voelt om bepaalde spullen te bewaren. Het weggooien van spullen voelt als lijden. Dit zorgt vaak voor overvolle ruimtes met voorwerpen die niet of nauwelijks gebruikt worden. Vaak komt dit voor vanwege ingrijpende gebeurtenissen in hun leven. Het huis staat dan zo vol met spullen dat je er zelfs niet meer kunt zitten op de bank. Bij de extreemste gevallen is er sprake van ongedierte omdat de vuilniszakken ook niet weggegooid mogen worden.
Een huis vol met spullen kan leiden tot eenzaamheid. Je laat mensen niet meer binnen in je eigen huis, omdat je je schaamt voor hoe het erbij ligt. Dit is een hele natuurlijke reactie. Een opruimcoach ziet jaarlijks talloze huizen en heeft daarom al heel veel gevallen gezien én geholpen! De drempel om een afspraak te maken met een opruimcoach voelt misschien hoog, maar dit is nergens voor nodig. Het is belangrijk dat een hoarder de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft. En bovendien is er niemand aan wie jij je hoeft te verantwoorden! Je wordt als geen ander begrepen en er is veel begrip en geduld, wat de reden ook is.
Het gevoel van schaamte is dus nergens voor nodig. Samen met een opruimcoach kun je jouw leven weer gaan oppakken. We maken samen een plan om aan de slag te gaan met het opruimen van je huis. Met een professionele en ervaren blik zorgen we ervoor dat je huis weer een thuis wordt én blijft. Wil je meer rust in huis, maar ook in je hoofd? Neem dan gerust contact met me op en misschien zien we elkaar snel!
Commentaires