top of page

Kledingkast opruimen - 10 tips

Hoe creëer je een opgeruimde kast die rust, ruimte en overzicht uitstraalt en waarom word

je hier zo blij van?Zo'n kastindeling als op de foto hierboven hebben volgens mij maar weinig mensen want meestal heb je véél meer spullen om op te bergen.

Toch kun je uit deze foto wel wat voorbeelden halen. Want het straalt wel rust uit. Niet alleen vanwege het minimale aan spullen maar ook vanwege de principes die hier gehanteerd worden.


Hieronder geef ik je 7 opruimtips om jouw kast net zo georganiseerd te krijgen.Tip 1 - Stop je kast niet te vol


Ja denk je nu...maar we hadden toch juist veel meer spullen om op te bergen?

Dat klopt inderdaad maar bij elke wisseling van het seizoen kun je alle oude seizoenskleding misschien wel in een andere kast opbergen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een bed met een lade. Hier liggen mijn truien in als het zomer is. Heb je dit niet, leg dan alle andere seizoenskleding helemaal bovenin je kast.


Door je kledingkast niet helemaal vol te proppen creëer je alvast meer rust en kun je verder met de volgende tips.Tip 2 - Draag je alles nog?


Vaak hebben we meer kleding dan we dachten. Als je jouw kleding één voor één uit je kast haalt. Houd het dan even rustig vast en kijk ernaar. Ga goed na wat je voelt. Dit is opruimen volgens de Konmari methode.


Wordt je er blij van?

Is het antwoord Ja! - dan mag het blijven.

is het Nee? geef het snel weg en maak er iemand anders blij mee."Does this spark joy?” If it does, keep it. If not, dispose of it." – Mari Kondo


Tip 3 - Verdeel je planken in categorieën


Een indeling op categorie maakt dat het overzichtelijk wordt. Zelf heb ik een plank voor mijn t-shirts. Een plank voor mijn truien etc. Ben je lekker op dreef en enthousiast geworden? Leg ze dan zelfs nog op kleur voor extra rust.Tip 4 - Verdeel je lades met handige ladeverdelers

Als je een ladekast hebt met daarin je sokken, onderbroeken of je collectie zonnebrillen dan is het handig om ladeverdelers te gebruiken. Zo houd je alles netjes en overzichtelijk bij elkaar. Met wat leuke vouwtechnieken kun je de lade mooi inrichten.


Tip 5 - Gebruik maar één soort opbergbakjes of doosjes

Door gebruik te maken van één soort opbergdoos zorg je voor eenheid en eenheid zorgt weer voor rust. En als je een doos kiest die jij mooi vindt dan word je telkens weer blij als je je kast opent. Zet de dozen niet tegen elkaar aan maar houd er ruimte tussen. Ga je dozen of bakjes kopen? Meet dan eerst de breedte en diepte op van je kast. Zo koop je de juiste maat. Want ze moeten niet alleen mooi zijn maar ook goed passen anders heb je er niks aan.
Tip 6 - Hang je kleding op kleur of lengte


Vaak is het nodig om tussen deze twee opties te kiezen want dit kan dus allebei. Wanneer pas je welke techniek toe? Dat is altijd even uitproberen.


Heb je veel kleding met dezelfde lengte, dan kun je ze op lengte en ook meteen op kleur sorteren.


Heb je kleding met verschillende lengtes, dan oogt het vaak rustiger als je de kleur achterwege laat. Alleen op lengte is dan waarschijnlijk prettiger om naar te kijken.

Maar ga er vooral even mee spelen. Het is namelijk ook leuk om te zien wat het verschil is want iedereen is anders. Dus voor de één is op kleur heel rustgevend en voor de ander juist op lengte.Tip 7 - Gebruik één soort kledinghanger


Wat een rommelig gezicht geeft zijn verschillende kledinghangers. Door ook hiervoor één soort te gebruiken creëer je direct meer rust in je kledingkast. Hieronder een voorbeeld.


Kledinghangers in kledingkast. Voor en na. Kledingkast metaforfose en tips
Verschillende kledinghangers


Kledinghangers in kledingkast. Voor en na. Kledingkast metaforfose en tips
Dezelfde kledinghangers


Waarom worden we rustig van een opgeruimde kledingkast?


Alles wat je ziet liggen vraagt aandacht en energie. Als je veel rommel ziet liggen dan krijg je dus ook veel impulsen binnen. In de hectiek van alledag krijgen we hier al genoeg mee te maken. Eigenlijk geld rust krijgen dankzij een opgeruimde omgeving niet alleen voor je kledingkast maar voor je hele huis. Het lukt bijna niemand om constant je hele huis op orde te hebben. Maar door ervoor te zorgen dat je huis niet vol staat met spullen, hoef je minder op te ruimen en heb je dus minder kans op chaos om je heen. Zo creëer je een rustige omgeving voor jezelf.


Stel je eens voor dat je thuis komt van een drukke dag. Je bent moe en hebt ook nog eens een lichte hoofdpijn gekregen. Je hebt behoefte om met een lekker zittende broek op de bank te gaan liggen (glaasje wijn erbij..)


Je opent je kledingkast en voor het eerst vandaag komt er geen chaos op je af want alles hangt en ligt heel mooi georganiseerd. Je ziet rustgevende stapeltjes.


"Alsof je kast zegt "Rustig maar, het komt goed"Tot slot
Als je aan de slag gaat, neem er dan de tijd voor. Zet een muziekje op en zing lekker mee.

Sorteer, leg op categorie en prop niet alles vol.


Raak je gefrustreerd omdat het ondanks deze 10 tips niet lukt?

Bel mij dan gewoon even op en maak een afspraak. Ik kom je graag helpen opruimen met een nieuwe dosis energie en enthousiasme.


Ik ben bereikbaar op 06- 412 910 48


 

Ben je op zoek naar handige en praktische opbergartikelen of inspiratie voor in je kledingkast? (of keuken of badkamer)


Kijk dan eens op de site van So Clever. Hier vind je alles op het gebied van opbergen en organizen. Klik hieronder op de banner om naar de site van So Clever te gaan.


204 weergaven

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page