top of page

Creëer een harmonieuze thuiswerkplek met de juiste energie



Onderstaande blog is geschreven door Sanne van Dort. Met Blooming Home helpt zij mensen om meer sfeer en harmonie in hun huis te brengen. Als Professional organizer vind ik dit enorm aansluiten op wat ik dagelijks doe. Het helpen van mensen bij het creëren van rust en harmonie in huis. Daarom deel ik hier graag haar mooie blog.




 

Wanneer het met jouw werkomgeving niet goed zit dan kun je het gevoel hebben dat je qua energie helemaal ‘leegloopt’ van je werk. Het is daarom heel belangrijk om een aangename werkplek te hebben. Nu er meer dan ooit wordt thuisgewerkt is het uiteraard ook super belangrijk om ook thuis een goede werkplek te creëren. Op ergonomisch gebied, maar zorg zeker ook voor een harmonieuze thuiswerkplek met de juiste energie.



De invloed van je omgeving


Een zorgvuldig geharmoniseerde thuiswerkplek doet wonderen voor je prestaties, je focus en je creativiteit. Maar om een fijne werksfeer te creëren, is het als eerste belangrijk om te beseffen dat je werkt met al je zintuigen, al dan niet onbewust. Zorg daarom dat al deze zintuigen tijdens je werk op de juiste manier worden geprikkeld en beslist niet overprikkeld. Zo is stilte bijvoorbeeld tijdens het werk heel belangrijk, zeker wanneer je hooggevoelig bent. Wist je dat hooggevoelige mensen in een kantoortuin letterlijk ziek kunnen worden van de onrust en de lawaai van anderen? Een rustige werkplek is dan dus een must.


Daarnaast heeft werken in de buurt van daglicht een heel positief effect op je hele systeem. Je blijft door daglicht in contact met buiten, met de tijd, met de seizoenen. Helemaal fijn is het als je ook een mooi uitzicht hebt en wanneer je bij je thuiswerkplek ook een raam kunt openzetten en je frisse lucht naar binnen kunt laten. Geen fijn uitzicht? Een mooie poster of schilderij van de natuur of bijvoorbeeld een zeezicht is een goed alternatief.



In geuren en kleuren


Een geur kan ook heel erg goed helpen om een fijne werkplek te creëren, want zelfs in hele kleine concentraties hebben geuren onbewust al effect op onze hersenen en daarmee op ons gedrag. Geuren zijn van invloed op ons humeur. Een fijne geur maakt ons sterker, zelfverzekerder en meer ontspannen. Etherische oliën kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een motiverende energie die weer positief van invloed is op jou. Zo is Citrus olie bijvoorbeeld een fijne geur om mee te werken: deze activeert en motiveert.


Ook kleuren doen onbewust veel met onze gemoedstoestand. Zo kunnen bepaalde kleuren deprimeren of je zelfs je creativiteit doen doodslaan. En uiteraard zijn er ook weer kleuren die juist activeren, kalmeren of creativiteit stimuleren. Voor je werkplek kun je kiezen voor activerende kleuren (rood/oranje/geel) tegen een rustige basis zoals grijs (niet te veel). Een kleur die weer zorgt voor creativiteit en inspiratie is bijvoorbeeld smaragdgroen. Blauw is een rustgevende kleur maar stimuleert ook productiviteit en dit kan ook juist fijn zijn voor jouw werkplek. Maar kies vooral de kleur die joú ondersteunt tijdens het werken. Meer lezen over het effect van kleuren en hoe je de juiste kleur kun kiezen kun je hier lezen.




Groen om je heen


Een hele makkelijke en effectieve tip voor instant betere energie is om groen op je werkplek te integreren. Je kunt hierbij heel simpel denken aan een plant op je bureau of een mooie plant op de grond waar je naar kunt kijken. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat planten om je heen stress verminderen. Een ander voordeel van planten is dat ze de lucht zuiveren en dat is weer gezond om in te werken.



Opgeruimd staat netjes

Je werk geeft je vaak al behoorlijk wat prikkels. Zorg daarom dat andere prikkels zoveel mogelijk gereduceerd worden. Een rommelig bureau bijvoorbeeld kan een van die prikkels zijn. Een opgeruimde en nette werkplek is belangrijk om je goed te kunnen focussen. Chaos om je heen betekent ook chaos in je hoofd.



De energie van kristallen


Kristallen zijn een zeer krachtig hulpmiddel om de energie in een ruimte te verbeteren. Dit komt omdat edelstenen gevormd zijn door de krachtige processen van onze aarde en daardoor een sterke en hoge energietrilling hebben. Door kristallen in je werkomgeving neer te zetten, zal de energie frequentie van jouw omgeving direct verhogen en verbeteren.


Op je thuiswerkplek wil je meestal motiverende, energieke en inspirerende energie. Edelstenen die zorgen voor focus, concentratie, productiviteit en meer creativiteit kunnen daarom erg fijn zijn bij jouw werkplek. Zo is de Fluoriet een echte focussteen, die zorgt voor concentratie en productiviteit. Maar ook Apatiet vergroot je focus, geeft nieuwe inzichten en motiveert je om naar je doelen toe te werken. Citrien staat dan weer bekend als edelsteen voor overvloed, succes en rijkdom en kan dus ook nuttig zijn op je bureau. Voor creativiteit is juist een Rozenkwarts weer heel geschikt.



De juiste energie voor je thuiswerkplek



Oefening voor je ideale thuiswerkplek


Om een goede werkplek te creëren waarin jij je fijn en energiek voelt, is het allereerst handig dat jij helder hebt hoe je ideale werkplek eruit ziet. Dit definiëren kun je doen door een simpele visualisatie oefening te doen waarin jij je voorstelt dat je achter je bureau aan het werk bent. Hoe ziet jouw ideale werkplek eruit? Welke kleuren zie je? Wat ruik je? Wat is je uitzicht? Schijf op wat je tijdens deze visualisatie ziet en denkt. Deze beelden kun je meenemen bij het realiseren van jouw ideale plek. Daarnaast kun je dus met alle bovengenoemde tips aan de slag. Een werkplek is een plek waarin je heel veel tijd doorbrengt, zorg daarom dat je die tijd doorbrengt in een inspirerende omgeving waar jij je thuis voelt. Zo krijg je juist energie van je werk en loop je er niet op leeg.


 


Neem ook eens een kijkje op de overige mindful blog van Sanne of bekijk de mindful producten in de webshop.






Opruimcoach Paola helpt bij het structureren van jouw thuiswerkplek

57 weergaven

Gerelateerde posts

bottom of page