top of page

Zenboeddhisme en opruimenZenboeddhisme en opruimen hebben meer met elkaar gemeen dan je misschien denkt.Zenboeddhisme is een stroming binnen het boeddhisme die zich richt op meditatie en mindfulness. Het draait om het bereiken van innerlijke rust en balans. Opruimen lijkt op het eerste gezicht niet zo'n spirituele bezigheid, maar het kan wel zeker bijdragen aan een meer zen-achtige levensstijl. In deze blog bespreek ik hoe Zenboeddhisme en opruimen elkaar aanvullen.


Opruimen zorgt voor innerlijke rust en balansIn het Zenboeddhisme draait het om het bereiken van verlichting door meditatie. Meditatie kan helpen om je geest tot rust te brengen en om je gedachten te ordenen. Bij opruimen draait het ook om ordening. Door je huis of werkplek op te ruimen, creëer je een fysieke omgeving waarin het makkelijker is om je gedachten te ordenen. Een opgeruimde omgeving kan bijdragen aan innerlijke rust en balans. des te minder afleiding je hebt des te meer rust je voelt. Ik heb ooit een gangkast opgeruimd waarbij dit goed merkbaar was. Als je het verschil wilt zien, klik dan hier.Weg met je spullen!Een belangrijk onderdeel van Zenboeddhisme is het loslaten van materialisme. Het draait niet om het hebben van veel spullen, maar om de waarde die je hecht aan de spullen die je hebt. Bij opruimen gaat het ook om loslaten. Door spullen weg te doen die je niet langer nodig hebt, creëer je ruimte voor nieuwe ervaringen en inzichten. Het kan bevrijdend zijn om afscheid te nemen van spullen die je niet langer dienen. Lees voor meer inspiratie ook mijn blog over je huis ontspullen.Stop met multitasken


Een ander belangrijk aspect van Zenboeddhisme is mindfulness. Bij mindfulness draait het om het bewust zijn van het huidige moment. Bij opruimen kan mindfulness ook van pas komen. Door je bewust te zijn van het proces van opruimen, kun je meer genieten van het resultaat. Het gaat niet om het zo snel mogelijk afwerken van een taak, maar om het proces zelf. Door je te concentreren op het opruimen, kun je even ontsnappen aan de drukte van alledag. Het eeuwige multitasken kun je nu even lekker loslaten.Tot slot: Vind je balans
Tot slot draait Zenboeddhisme om het vinden van balans. Het draait niet om het volledig loslaten van de wereld, maar om het vinden van een evenwicht tussen de wereld en het innerlijke zelf. Bij opruimen draait het ook om balans. Het gaat erom een balans te vinden tussen spullen die je nodig hebt en spullen die je niet nodig hebt. Door je spullen daarnaast op een slimme manier op te bergen, kun je meer ruimte creëren en je omgeving meer in balans brengen. 


Kortom, Zenboeddhisme en opruimen kunnen elkaar versterken. Door je te concentreren op het proces van opruimen en door bewust te zijn van het huidige moment, kun je meer rust en balans vinden. Door het loslaten van spullen die je niet langer nodig hebt, kun je ruimte creëren voor nieuwe ervaringen en inzichten. Opruimen kan een meditatieve bezigheid zijn die bijdraagt aan een meer zen-achtige levensstijl.Een Professional Organizer | Opruimcoach kan en wilt jou hier graag bij helpen. Dus als je behoefte hebt aan meer rust en balans in je leven maar het lastig vindt om goed op te ruimen, neem dan vooral contact op met een organizer bij jou in de buurt.


Namasté :)

79 weergaven

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page