top of page

Hoe rommel je stressniveau beïnvloedt.


Wist je dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, het stresshormoon, en daardoor kan leiden tot verhoogde stressniveaus?
Bovendien zorgt een rommelig huis vaker voor een negatieve stemming. Met name bij vrouwen. Mannen hebben hier gemiddeld wat minder last van...


Onderzoek toont aan dat opruimen het gevoel geeft dat je de controle hebt over je omgeving. Het leven is soms al onzeker genoeg, en daarom kun je 'happy' worden als je directe leefomgeving voorspelbaar en netjes is.


Opruimen maakt dus gelukkig!


Oké, dus jij wilt ook minder stress en meer rust om je heen. Als je gaat beginnen met opruimen denk dan hieraan:


Doe één ruimte tegelijk.


Ga niet meteen je hele huis opruimen maar kies 1 plek en leg daar je focus op. Heb je daar alles lekker opgeruimd? ga dan pas naar een volgende plek.

Dit geeft je veel meer rust.

Kom je onderweg spullen tegen die in een andere kamer horen dan leg je ze even apart neer. Als je klaar bent dan breng je die spullen pas naar die andere kamer.Neem de tijd maar zet een timerOpruimen met haastige spoed schiet niet op en geeft nog meer stress. Dus plan je opruimmoment in en zet een timer. Zo ga je niet te lang door. Anders raakt je energie op en blijf jij uitgeblust op de bank achter. Als je op tijd stopt dan heb je energie over om iets leuks te doen.Plan vaste momenten

Plan , als dat mogelijk is, vaste momenten in voor het opruimen. Routine en discipline zijn namelijk belangrijk als het gaat om opruimen. Zo wordt iets nieuws een gewoonte. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat een nieuwe routine automatisch en zonder veel bewuste inspanning wordt uitgevoerd, dus geef jezelf de tijd.


"When you surround yourself with possesions that spark joy, You'll create a home and a life you love" - Marie Kondo


Hopelijk heb ik je op gang kunnen helpen. Als je mijn hulp kunt gebruiken, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

12 weergaven

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page